Home
Zo’n 25 jaar geleden moest ik vaststellen dat mijn westernzadel, die de shop mij als topmerk had verkocht, toch niet die kwaliteit had die ik er van verwachte. In die tijd werkte ik voor een Amerikaans bedrijf en kon hierdoor in de USA op zoek gaan naar het betere westernzadel. Het duurde niet lang of ik kwam in contact met zadelmakers aldaar, volgde een cursus en stak overal - ook in Europa - bij westernzadelmakers mijn licht op. In 1994 maakte ik mijn eerste westernzadel : ‘Long Tall Ernie’ - hiernaast afgebeeld (deze heeft nooit op een paard gelegen en is nog altijd in mijn bezit). Vervolgens maakte ik westernzadels voor mijn vrouw en mijzelf. Nadat vrienden en kennissen mijn ambacht hadden ontdekt , volgden eind jaren ‘90 de eerste opdrachten voor klanten ; sindsdien verlieten ruim 400 westernzadels mijn kleine atelier. Soms bijzondere, vaak unieke, altijd kwalitatief hoogwaardige westernzadels. Mijn goal is het, een westernzadel van hoge kwaliteit te maken dat, perfect op het paard past en dat een faire prijs heeft. Ik streef niet naar kwantiteit, maar naar kwaliteit met als slagzin : Vaquero - the ART of western saddles ‘.
Vaquero westernzadels Venlo - Nederland
Wade Oldtimer Saddle ”Long Tall Ernie”
Ik heb wellicht de kleinste westernzadelmakerij van de wereld, alwaar ik mijn grote passie, het bouwen van westernzadels naar hartelust kan uitoefenen.
Ik gebruik uitsluitend top materialen, zoals vegetarisch gelooid leer, beslag van edelstaal, messing of brons en echte schapenvacht. De zadelbomen behoren tot de beste die er zijn.
Ook bij de bouw, uitsluitend het beste van het beste. Draadnagels of krammen zal je in mijn zadels tevergeefs zoeken ; alles wordt met edelstaal schroeven gemonteerd. De zitopbouw is geheel van tuigleer, de skirts worden geblocked en het stikwerk ligt verzonken.
Alle leerbewerkingen zijn uniek, geheel met de hand geslagen en van eigen ontwerp.
Ieder van mijn westernzadels wordt op maat voor het paard gemaakt. Daartoe wordt voor het paard een passende zadelboom geselecteerd waarop vervolgens het zadel wordt gebouwd. Is er geen passende zadelboom voorhanden, wordt het paard ingemeten en wordt er een zadelboom op maat gemaakt, die na gereedstelling nogmaals op het paard wordt gecontroleerd. Het is niet mogelijk - al beweren vele zadelverkopers van wel - om de juiste pasvorm van een westernzadel op een paard te bepalen door middel van een compleet westernzadel. De skirts ontnemen ieder zicht op de zadelboom - die maatgevend is . Ga je zo toch te werk, is de kans groot (40%) dat je paard onder een niet correct passend zadel komt te lopen, met alle gevolgen van dien. . Ook het gebruik van een pasmal in een gereed westernzadel, geeft geen uitkomst, omdat (weer) die skirts een juiste controle - door de vacht - onmogelijk maakt. 2 cm verkeerd geplaatst en de beoordeling zal onjuist zijn. Daar komt nog bij dat van vrijwel geen enkel fabriekszadel de skirts geblocked (= gevormd) om de bars van de zadelboom zijn. Wil je heel veel meer detail informatie over de bouw en pasvorm van westernzadels, kun je heel veel info daatoe vinden in de Facebook groep “Alles over “traditionele” westernzadels” ,
In Californië - USA, raakte ik zo onder de indruk van de horsemanship van “the Vaquero’s” - Horseman van Spaanse afstamming - dat ik besloot mijn zadelmakerij te vernoemen naar deze werkelijk unieke paardenmensen. Vaquero (bakkeeroo) is Spaans voor veedrijver te paard.
Vaquero westernzadels worden op traditionele manier gebouwd. Rigging. Zo heeft geen enkel Vaquero zadel een zo genaamde “in skirt” rigging, zoals bijna alle westernzadels in de shop ; Vaquero zadels worden uitsluitend gebouwd met een zogenaamde “leatherplate” rigging, een “Al Stohlman” rigging of een “Sam Stagg” rigging. Deze rigging typen zijn veel degelijker dan de “in skirt” riggingen en veel comfortabeler voor het paard. Bovendien kunnen de “Al Stohlman” en de “Sam Stagg” rigging bij Vaquero zadels worden verzet, om zo voor ieder paard een optimale positie te verkrijgen. Blocking. Bij westernzadels is de zadelboom maatgevend voor de pasvorm op het paard. De pasvorm wordt optimaal als de skirts netjes om de bars van de zadelboom zijn gedrukt : het zogenaamde “Blocken”. De skirts van zadels uit de shop zijn zelden geblocked : het is veel werk en het zadel moet na het blocken 1 a 2 dagen drogen ; de skirts worden “as they are” onder de bars van de zadelboom genageld. De skirts van Vaquero zadels worden altijd geblocked ; alleen zo heeft een westernzadel de optimale pasvorm. Meer over het blocken is te lezen in de Facebook groep “Alles over traditionele westernzadels”. Ground Seat. In Vaquero zadels worden geen ground seats gebouwd op basis van een metalen “Strainer Plate”, maar geheel gebouwd van tuigleer : alleen zo kan een optimale seat vorm worden gemaakt.
Leatherplate rigging
Al Stohlman rigging
Sam Stagg rigging
Ground seat op strainer plate
Leather ground seat
Kwaliteit. De ene lederhuid is de andere niet. In Vaquero zadels wordt alleen het allerbeste vegetarisch gelooide leer gebruikt. En de delen van de huid worden “doel gericht” gesneden en niet economisch optimaal. Dat betekent bijvoorbeeld, dat de stijgbeugelriemen altijd uit de lengte langs de ruggengraat van de huid worden gesneden, daar waar het leer het sterkste is en niet rekt. De gebruikte zadelbomen behoren tot de beste die er op markt zijn.
Bezoek groep “Alles over “traditionele” westernzadels” op Facebook